Inno Sapiens

A BME jövőformáló podcastje az innovációról, az üzleti élet és a felsőoktatás együttműködéséről.
Most játszott:

Iratkozz fel!

Brandcast

Hamarosan indul az Inno Sapiens

2020.11.22 - 10:07
November végén indul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem podcastje, az Inno Sapiens, amiben az üzleti élet és az egyetem együttműködése révén létrejött innovációkat mutatunk be.
Elolvasom
A jövő járműipara

A jövő járműipara

2020.11.30 - 04:00
Mikorra terjedhet el jobban az elektromos közlekedés? Az autókon kívül a repülők is lehetnek elektromosak, vagy hibridek? Sok más mellett ezekről a témákról fogunk beszélgeti a Budapesti Műszaki és Gadaságtudomány Egyetem hajtáslaborjában és a stúdióban. Joós Andrea műsorvezető kérdéseire a stúdióban Becker Péter, a BME Villamos Energetika Tanszék tudományos munkatársa és Zeitler Balázs, a Rolls-Royce Hungary ügyvezetője, a laborban pedig Balogh Attila, a BME docense és Balázs Gergely, a Rolls-Royce Hungary vezetőségi tagja válaszoltak, a műsor végén pedig bemutatjuk a BME Z10 inkubációs központban dolgozó Rollin Technologies startup csapatot is.
Elolvasom
A jövő gyógyszeripara

A jövő gyógyszeripara

2020.12.02 - 04:00
A modernizáció, a kompjuterizáció csak mostanság költözik be a gyógyszeriparba. Mit jelent mindez a gyakorlatban? Mi a jelentősége a folyamatos, szenzorokkal követett gyógyszergyártásnak? Joós Andrea az iparág innovációiról beszélgetett Nagy Zsombor laborvezetővel, Greiner Istvánnal, a Richter gyógyszergyár kutatási igazgatójával, valamint Marosi Györggyel, a Műegyetem professzorával. A műsor végén bemutatkozik a BME Z10 inkbációs laborjában működő SmartSense startup.
Elolvasom
A jövő energiája

A jövő energiája

2020.12.09 - 04:00
Harmadik részével jelentkezik az Inno Sapiens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos podcast sorozata. A legújabb epizódban szó lesz az energiaipar jövőjéről, a tárolási lehetőségekről, de kiderül az is, hogy a Műegyetem MVM Smart Power szimulációs laborjában milyen megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatások folynak.
Elolvasom
A jövő távközlése

A jövő távközlése

2020.12.15 - 04:00
Hogyan alakulhat át az infokommunikációs ipar, és ennek révén az ipari szereplők és a hétköznapi ember élete, szokásai a közeljövőben? Erről szól az Inno Sapiens negyedik része. Joós Andrea műsorvezető vendégei Charaf Hassan a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja, Budai J. Gergő, a Vodafone vezérigazgató-helyettese. Beszélgettünk továbbá Németh Vilmossal, az BME 5G laborjának vezetőjével és Vulkán Csabával, a Nokia Bell Labs magyarországi igazgatójával és bemutatjuk a Műegyetem Z10 központjában működő Fastrrr startup-ot is.
Elolvasom
Mit várhatunk a jövő intelligens technológiáitól?

Mit várhatunk a jövő intelligens technológiáitól?

2021.02.17 - 09:43
Hogyan változtatják majd meg mindennapjainkat az önvezető autók? Mit gondolnak a kutatók a jövő intelligens technológiájáról? Ebben az epizódban a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásáról, a Mesterséges Intelligencia Stratégia főbb mérföldköveiről beszélgetünk a BME és Mesterséges Intelligencia Koalíció szakembereivel.
Elolvasom
Digitális korszakváltás az építőiparban

Digitális korszakváltás az építőiparban

2021.02.24 - 04:00
Mit jelent a digitális technológia az építészetben? Hogyan változtatja meg a tervezés, az építkezés és később az üzemeltetés folyamatát az, hogy minden modellezhető digitálisan? Ebben az epizódban Lovas Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Építőmérnöki Karának oktatási dékánhelyettese, Ritter Ádám a Moratus műszaki igazgatója és Joó Attila, a BME Hidak és Szerkezetek Tanszékének docense beszélget Joós Andreával.
Elolvasom
Szemléletváltás a gyártástechnológiában

Szemléletváltás a gyártástechnológiában

2021.03.03 - 04:00
Mit jelent a gyártó cégeknek, ha élőben követni tudják a folyamatokat? Milyen anyagi és szervezeti igénye van az ipar 4.0 átállásnak? Az Inno Sapiens hetedik epizódjában a gyártástechnológia digitalizációjával foglalkozunk. Vendégeink: Jeránek Tamás, a Siemens Digital Industry igazgatója, Lengyel László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának igazgatója, Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke és Kovács László, a BME Ipar 4.0 Technológiai Központjának vezetője.
Elolvasom
Egyre okosabb otthonok, egyre kevesebb energiával

Egyre okosabb otthonok, egyre kevesebb energiával

2021.03.10 - 04:00
Hogyan lehet csökkenteni az otthonok energiafogyasztását? Milyen eszközök állnak rendelkezésre az energiahatékonyság kihasználása érdekében? Mit jelent és mire jó a CHP technológia? A jövő otthonainak energiafelhasználásáról Gróf Gyulával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék tanszékvezetőjével, Szoboszlai Beátával, az MVM Csoport vezető közgazdászával és Imre Attilával, a BME CHP labornak a vezetőjével beszélgettünk.
Elolvasom

Műsorvezető

Joós Andrea biológiatanár és tudománykommunikációs szakember, az Élménybiológia alapítója, gyerekkora óta a józan paraszti ész rajongója. Interjúalanyaival a rádióban, televízióban és ebben a podcastban is ugyanúgy dolgozik, mint a diákokkal a biosz óráin: boncol, kísérletezik, vitázik, alkot — ahol a lényeg nem a végcél, hanem az együtt töltött idő és az emberi kapcsolat.