Inno Sapiens

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jövőformáló podcastje az innovációról, az üzleti élet és a felsőoktatás együttműködési lehetőségeiről.

Most játszott: A jövő energiája

Iratkozz fel!

Brandcast

A jövő energiája

Bertalan Zsolt, a Magyar Villamos Művek Zrt. kutatásfejlesztésért és innovációért felelős csoportszintű technológiai igazgatója, valamint Prikler László, a BME Villamos Energetika Tanszékének kutatója és oktatója az adás első felében a hazai energiafelhasználási adatokat, a jövőre vonatkozó nemzeti energia stratégia célszámait osztják meg a hallgatókkal. 

Mindketten kiemelik, hogy a megújuló energiaforrások esetében az egyik legfőbb kihívás a kitermelt energia tárolásának megoldása.  Raisz Dávid a Smart Power labor vezetője a gondolatsort továbbfűzve hangsúlyozta az ellátásbiztonságot támogató műszaki és piacszabályozási megoldások fontosságát. 

Az adás második felében megismerhetjük a Műegyetem és az MVM Zrt. együttműködésében, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) projekt keretében létrejött Smart Power szimulációs labort és a laborban folyó kutatási tevékenységet. 

A labor – amely korszerűségét tekintve a régióban egyedülálló -, az inverteres kapcsolódású berendezések hálózati integrációjával és energiamenedzsmentjével kapcsolatos vizsgálatok és prototípus fejlesztések támogatására jött létre, egy un. power-hardware-in-the-loop tesztkörnyezetet biztosít, ahol valós időben, a valóságot jól közelítő teljesítményszinten vizsgálhatók a jövő villamosenergia-rendszerének technológiai megoldásai.

„A kollégák a megújuló alapú villamosenergia termelésének időbeni előrejelzésével foglalkoznak itt többek között, amihez hibrid algoritmust és e köré egy szoftverkörnyezetet is fejlesztettek. Az a cél, hogy minél pontosabban meg tudjuk mondani, hogy milyen lesz a villamosenergia-termelés az adott napelemparkból” – mondja el Bertalan Zsolt a Betone Studio közreműködésével készült podcastban.

A podcast legvégén bemutatkozik a Műegyetem Z10 inkubátorában dolgozó HeatVentors startup Farkas Rita alapító jóvoltából, akik hőtároló eszközükkel egy vállalkozás energiakiadásait akár 20-50 százalékkal is csökkenteni tudják. 

Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

Iratkozz fel!