Hírek

Podcast szótár

2020.01.09.


Background
share close

Egyre több magyar nyelvű podcast érhető el a különböző lejátszókban. Szerencsére egyre többen, egyre többet is beszélnek ezekről a műsorokról. Éppen ezért összegyűjtöttük azokat a kifejezéseket, amik erre a műfajra jellemzőek. Mivel ez a médiatípus az Egyesült Államokban és az angol nyelvterületen erősödött meg, ezért sok esetben nincs, vagy csak suta magyar kifejezés van az adott szakszavakra. Igyekeztünk a magyar megfelelőt is összegyűjteni, de a posztban az angol kifejezések lesznek túlsúlyban. 

Használjátok őket bátran! 

Először is maga a PODCAST szó – erre magyar kifejezés nem létezik, olyan audió tartalom, amely elérhető az interneten és bármikor letölthető különböző eszközökre (jellemzően telefon, tablet, számítógép) 

Alapfogalmak

Műsor, show – ez sokszor maga a csatorna is amire feliratkozunk. Tehát az a tartalom, ami keretezi a különböző részeket.

Évad, season – Hasonlóan a televíziós műsorokhot a podcastek egy része is évadonként jelenik meg. Ezek az időszakos megjelenések nem mindig a naptári évet jelölik. Lehet egy műsornak 12 hónapon belül akár két évada is (tavasz, ősz pl.)

Epizód – A műsor egyes részei. Sokszor adásokként emlegetik, amely kifejezés a sugárzás alapú műsorszórásból ered. Mivel ez egy on-demand műfaj, ezért mi inkább az epizód kifejezést használjuk.

Intro – A műsor elején elhangzó, beherangozó szignál. Ebben sokszor bemutatják az adott formátumot, műsorvezetőt és az aktuális vendéget, szponzorokat is. A rádiós zsargonban sokszor station ID-nak is emlegetik.

Outro – A műsor lezárásakor használt elköszönő szignál, ebben bemutatják a készítőket, megjelenítik az esetleges szponzorokat.

ID/ Show ID – A műsor audio arculata, „szignálja”.

Podcast formátumok

Scripted podcast – előre megírt forgatókönyv alapján készült műsort

Solo podcast – csak a podcaster műsorvezető és az ő mikrofonja. Általában valamilyen szakértő osztja meg a tapasztalatait, gondolatait a hallgatóval. Jellemzőek a kommentár típusú műsorok.

Storytelling podcast – történetmesélő podcastformátum, lehet fikciós vagy nem fikciós is. 

Talkshow – interjú alapú, beszélgetős podcast, a leggyakoribb formátum. Ilyen a Felforgatók podcast is. 

Repurposed content – Újrahasznosított tartalom. Mondjuk egy meetup, konferencia előadásainak, beszélgetéseinek podcast formátumú felhasználása. Erre példa a PERSON Academy podcast is.

Hybrid podcast – Különböző műsorformátumok összegyúrva.

Hirdetés típusok

Host read ad – A műsorvezető által felolvasott hirdetés.

Baked in ad – A műsorba “égetett” hirdetés.

Inserted, dynamic ad – A műsorba dinamikusan beilleszthető és bármikor módosítható hirdetés.

Brandcast – egy márka köré épülő műsor, márkázott tartalmakkal.

Személyek

Host, műsorvezető – Az adott műsor fő hangja, aki vezeti a műsort és beszélget a vendégekkel (amennyiben vannak).

Podcaster – podcast műsort előállító személy.

Hallgató, listener – az a személy aki az adott podcast bármelyik epizódját meghallgatta.

Követő, follower – az a személy aki az adott podcast csatornára feliratkozott

Beszélgessünk minél többet ezen kifejezések használatával. Ha van olyan szó, amivel te is gyakran találkozol a podcastok kapcsán, oszd meg velünk Facebokk kommentben.

Utolsó frissítés: 2020.03.02.

Photo by Mohammad Metri on Unsplash

Tagged as: , , .

Rate it
Előző bejegyzés