Hírek

Külföldön is megismerhetik, mit jelent a magyaroknak a szabadság

2022.10.24.


Background
share close

Egyedülálló produkciót indított el a Betone Studio podcastgyártó cég. Az Éljen a magyar szabadság című podcast egy nemzetközi együttműködés keretében angolul is meghallgatható lesz.

Éljen a magyar szabadság címmel egyedülálló podcast indult. A hatrészes sorozat különlegessége, hogy a nemzetközi Sperha 2.0 együttműködés keretében a Betone Studio koprodukcióban gyártja egy olasz-francia céggel. Ez azt jelenti, hogy az egyes epizódokat teljes egészében – így a narrációt és az interjúalanyok megszólalásait is – lefordítják angolra, és a magyar megjelenéssel egyidőben publikálják.

Nem véletlen, hogy a podcast az október 23-i évfordulón jelenik meg. A sorozat egyes epizódjai ugyanis azt járja körbe, hogy különböző korú, élethelyzetű, foglalkozású emberek számára mit jelent a szabadság. Mi magyarok ugyanis furcsán állunk a szabadsághoz. Azt mondjuk, hogy a legfontosabb alapértékünk, de jól tűrjük, ha felülről mondják meg nekünk, mi történjen. Miért van ez a kettősség? Létezik-e objektív szintje a szabadságnak? És mit tennénk meg érte? A podcastban olyan emberek történetét mesélik el, akiknek az életében valamiért különleges szerepet kapott a szabadság.

Az első részben az Auschwitz-Birkenaut túlélő, 97 éves Fahidi Éva története hallható, akinek abban a borzalmas helyzetben is erőt adott a gondolkodás szabadsága és a szerető család emléke. A sorozat további részében hallható lesz még, hogy a Történelemtanárok Egyletének vezetője, Miklósi László, Török Csaba prépost, egyetemi tanár, plébániai kormányzó, aki az egyház, a vallás és a szabadság kapcsolatáról beszél, de szó lesz a jelenlegi fiatalok, a mesterséges intelligencia és a szabadság viszonyáról és a párválasztás szabadságáról is.

“Amikor kitört az orosz-ukrán háború sokat beszélgettünk arról a szerkesztőségben, ki mit tenne meg azért, hogy szabadságban éljen, egyáltalán kinek, hol húzódik a határ, amit még szabadságnak érez és mit tenne meg azért, hogy  megvédje ezeket az értékeket. Nem volt egység, és akkor fogalmazódott meg bennünk, hogy a magyarok és a szabadság kérdése mennyire érdekes kérdés. Akkor döntöttük el, hogy szeretnénk erről műsort készíteni” – mondta Román Balázs, a Betone Studio kreatív producere.

Az Éljen a magyar szabadság podcast Október 22-én indult, az új epízódok hetente jelennek meg. A műsor házigazdája Batiz András.

Az angol verziót itt követheted >>>

Rate it
Előző bejegyzés