Kortárs felbeszélések

Kortárs magyar irodalom és hangoskönyv újratöltve. 27 történet, 27 elképzelt világ a Radnóti Színház színészei által felbeszélve. A podcast műsorvezetője Till Attila.
Most játszott: Szabó T. Anna: Julika

Iratkozz fel!

Brandcast

Szabó T. Anna: Julika

Nyáry Krisztián ajánlója

Negyvenkilenc vers-tömörségű novella került Szabó T. Anna költő első prózakötetébe. A Törésteszt novellái kíméletlenül, mégis együttérzően szólnak a magányról, a párkapcsolatok mindennapos hidegháborújáról, a szenvedélyről  és a szexualitásról. 

A szerzőt elsősorban a férfi és nő közötti kapcsolatok törékenysége foglalkoztatja, és az, hogyan lesz egy szerelemből hatalmi játszma, miként válik az egyik fél kiszolgáltatottá. Lehet-e birtokolni valakit anélkül, hogy megtörjön vagy beletörődjön abba, amin nem mer változtatni? 

A Julika című novella főhősének látszólag nincs oka rá, hogy boldogtalan legyen. Harminc éves, szerető férje van és egy angyali, kétéves kisfia. Mindenki irigyli. Csak a gyerek ne rosszalkodna annyit! Csak ne lenne olyan hangos! 

Az olvasó szinte kényelmetlennek érzi, hogy meg kell ismernie Julika gondolatait, de aztán szöget üt a fejébe, hogy talán nem is a gyerekkel van a baj. A történetben – ahogy a kötet többi novellájában – a szereplők lelepleződnek, kiderülnek a titkaik, mégsem érzünk elégtételt. 

Ahhoz túlságosan ismerős minden. Nem sok párkapcsolat megy át a törésteszten.

Iratkozz fel!