Kortárs felbeszélések

Kortárs magyar irodalom és hangoskönyv újratöltve. 27 történet, 27 elképzelt világ a Radnóti Színház színészei által felbeszélve. A podcast műsorvezetője Till Attila.
Most játszott: Parti Nagy Lajos: Vadhuss

Iratkozz fel!

Brandcast

Parti Nagy Lajos: Vadhuss

Nyáry Krisztián ajánlója

Parti Nagy Lajos jár-kel az utcán és fülel. Begyűjt minden szlenget, argót, nyelvi modorosságot, alig érthető beszédromot, és mindet gondosan elraktározza. Ezért tudnak szereplői bármilyen stílusregiszterben hitelesen megszólalni. 

Sárbogárdi Jolán: A test angyala című regénye a rendszerváltás időszakának jelképes kötete: a narrátor a Romana-regények hangján meséli el a saját, reménytelenül üres életét. 

A Hullámzó Balaton című novelláskötetben a huszadik század második felének hol nagyon is valóságos, hol meseszerű figurái szólalnak meg: képzelt zabálási versenyek bajnoka, a misztikus víziszörnnyé átváltozó melós, a Hófehérkét újramesélő örök balek, Szende, vagy éppen egy „elgonoszosodott”, guberáló öregasszony. 

A Vadhuss is egyszerre bravúros stílusimitáció és kor hősét bemutató szociografikus novella. Azért is nevetünk szívből az ügyeskedő, agresszív és nevetséges balatoni vendéglátós monológján, hogy ne kelljen sírnunk a minket körülvevő szép új világon. 

Parti Nagy Lajost gyakran nevezik a modern magyar líra és próza egyik elsőszámú nyelvteremtőjének. Ő csak ennyit mondott erről: „Fogtam egy nyelvet, amely megírt egy történetet.”

Iratkozz fel!