ITT ÉS AKKOR

Egy podcast, ami mindenki számára érthetően és ideológiamentesen magyarázza el a komplex történelmi folyamatokat. Időutazásra hív, hogy megértsük a jelent és ne féljünk a jövőtől.
Most játszott:

Iratkozz fel!

Original
39. rész: Az első modern háború II. rész

39. rész: Az első modern háború II. rész

2023.10.02 - 07:19
Ebben a részben folytatjuk a beszélgetést Németh Balázs hadtörténésszel az első modern háborúként is aposztrofált Porosz-Osztrák szembenállásról. Nem csak a csaták alakulását, de a hadviselésben bevetett újítások szerepét is megismerhetjük!
Elolvasom
38. rész: Az első modern háború I. rész

38. rész: Az első modern háború I. rész

2023.09.26 - 22:53
Az ipari forradalom a hadviselés művészetére is óriási hatással volt, és talán pont azért hívják az 1866-os porosz-osztrák háborút az első modern háborúnak, mert itt már az újítások (is) döntötték el ezt a szembenállást. De vajon mik voltak ezek a faktorok? És a magyarokat is soraiban tudó osztrák hadseregnek lehetett-e volna esélye? Ezekről egy igazi hadtörténésszel, Németh Balázzsal beszélgetünk ebben az adásban.
Elolvasom
37. rész: A faji megkülönböztetés rendszere - Apartheid Dél-Afrikában

37. rész: A faji megkülönböztetés rendszere - Apartheid Dél-Afrikában

2023.09.15 - 16:47
Mai szemmel talán hihetetlennek tűnhet, hogy Nelson Mandela 1994-es megválasztásáig a világ egyik legjobb életszínvonalú országában rasszok szerint osztották a szavazati jogokat, és útlevéllel kellett az uralkodó réteg földjére lépni valakinek a saját országán belül. Hogy alakult ki a faji megkülönböztetés rendszere Dél-Afrikában, és miért tarthatott ilyen sokáig? Kik gyakoroltak nyomást az irányító rétegre és hogyan tudott egy ilyen, nem egyszer terrort is alkalmazó rendszer békésen megszűnni? Búr Gábor történész és Afrika-kutató válaszol ezekre a kérdésekre, és még sok másra is!
Elolvasom
36. rész: Afrika történelme

36. rész: Afrika történelme

2023.09.08 - 16:46
A történelemkönyvek lapjain az ókori Egyiptom után bizony sokáig hiába keresünk információt Afrikáról, és még a rabszolgakereskedelem, majd a kolinizáció idején is csak a lap szélén érdemes nézelődni az európai nagyhatalmak tevékenységének kiegészítőjeként. De mi is történt az emberiség bölcsőjének mondott kontinensen az elmúlt kétezer évben? Ebben az adásban vázlatosan végigvesszük a fontosabb dolgokat Búr Gábor történész és Afrika-kutató segítségével!
Elolvasom
35. rész: A mese és a mesemondók története

35. rész: A mese és a mesemondók története

2023.09.01 - 15:39
Ma valahogy az a közös tudásunk, hogy a mesék gyerekeknek szólnak. Sokan tudják azt is, hogy milyen jó hatással van, ha olvasunk nekik, és arra alszanak el. Csakhogy a történelemben - akár hazánkban, akár a világon bárhol - a mese a mesemondók előadásában ennél jóval többről szólt. Hogy mi mindenről? Ennek a felfedezésében segít nekünk Sándor Ildikó néprajzkutató és mesemondó!
Elolvasom
34. rész: Elkerülhető lett volna a Mohácsi vész??

34. rész: Elkerülhető lett volna a Mohácsi vész??

2023.08.28 - 10:21
Az 1526-os nagy csatavesztés az oszmán birodalom ellen - nemzetünk egyik, ha nem a legnagyobb tragédiája a történelemben. De vajon elkerülhette volna-e az ereje végén járó Magyarország a vereséget? Lehetett-e volna másképp szerveződni, másképp vagy épp máshol harcolni? Nekünk tényleg Mohács kellett? Ezekre a kérdésekre Varga Szabolcs a BTK Történettudomány Kutatóintézetének főmunkatársa segít választ találni!
Elolvasom
33. rész: Dózsa György - Parasztfelkelő vagy rablóvezér?

33. rész: Dózsa György - Parasztfelkelő vagy rablóvezér?

2023.08.18 - 14:43
A Dózsa Györgyről elnevezett utcák, terek, stb. mennyisége alapján könnyen hihetnénk, hogy történelmünk egyik nagyja, vagy pozitív hőse volt Dózsa György. 1514-es felkeléséről ráadásul egészen elképesztő adatok is keringenek, és a történelemkönyvek is átvettek belőlük párat. De mi igaz a nagy parasztfelkelés mítoszából? Az urak ellen fellázadó hős Dózsa képe miért él bennünk? Hogyan végezték ki valójában? A rengeteg felmerülő kérdésre C Tóth Norbert történész, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa és a Magyar Medievisztikai Kutatócsoport vezetője válaszol!
Elolvasom
32. rész: Ember és erdő története

32. rész: Ember és erdő története

2023.08.11 - 16:19
Különleges témával térünk vissza a nyári szünetről! A környezetvédelem az elmúlt 20-30 évben lett igazán forró téma, és a politikusok csak úgy dobálóznak a jelszavaival, mikor ígérgetni kell. Ám a téma egyáltalán nem új keletű, az erdő és tájvédelem gondolata például már több, mint 100 éves, és ennél is régebben felismerte az emberiség, hogy nem termelhetjük ki nyakló nélkül a fákat. Hogy alakult mindez ki a világban, és hogyan hazánkban? Mióta tudjuk, hogy nem kéne kiírtani az amazonasi őserdőket? Mikor és miért hoztunk létre tájvédelmi körzeteket? Hogy lettünk akácnagyhatalaom és mik azok az Erzsébet-ligetek? Ezekre és még sok más kérdésre válaszol ebben az adásban Balogh Róbert környezettörténész!
Elolvasom
31. rész: Mit mutattunk a világnak a két háború között?

31. rész: Mit mutattunk a világnak a két háború között?

2023.07.10 - 14:31
A Magyar Nemzeti Múzeum a világkiállításokról tart tárlatot, ebben a részben pedig a Múzeum munkatársával, Gál Vilmossal vesszük végig, mire voltak büszkék a magyarok a két világháború között a Horthy-korszakban, és mit mutattak be a világkiállításokon!
Elolvasom
30. rész: Élet a keleti fronton

30. rész: Élet a keleti fronton

2023.07.01 - 16:36
A második világháborúban a keleti fronton harcoló magyar katonákról talán már csak a Don-kanyar veszteségei jutnak eszünkbe, pedig 1941 és 44 között sok százezer honfitársunk élt és halt a keleti fronton, sokszor több, mint egy évre elszakítva szeretteitől. Vajon hogy jutottak ki és milyen kultúrsokk érte őket a meghódított területeken? Mikor fordult a háború, hogy menekültek el a Don-kanyarból? Miként viselkedtek a civilekkel, és hogy tartották a kapcsolatot az otthoniakkal? Ezekre a kérdésekre Fóris Ákos, az ELTE Történelem Segédtudományai tanszék oktatója és a Clio Intézet történésze segít választ találni!
Elolvasom
29. rész: A cigányság története

29. rész: A cigányság története

2023.06.23 - 17:05
A romák helyzete magyarországon egy tabukkal terhelt téma, pedig milyen jó lenne megérteni egymást. Ebben sokat segít, ha megismerjük a történetüket, hogy honnan jöttek, milyen értékeik vannak és milyen nehézségekkel néztek szemben az elmúlt 2-300 évben hazánkban. Ezen témákat tárjuk fel ebben az adásban tabuk nélkül a történész-néprajzkutató Kardos Ferenccel!
Elolvasom
28. rész: Horthy a történész szemével II.

28. rész: Horthy a történész szemével II.

2023.06.16 - 15:06
Folytatódik a beszélgetés Turbucz Dáviddal, a BTK Történettudományi Intézetének tudományos munkatársával. Ebben a részben kiderül, mennyire tartotta fontosnak Horthy a reviziós törekvéseket, mit gondolt a zsidókról, hogyan reagált a Holokausztra és hogy sodródott vele hazánk a második világháborúba!
Elolvasom
27. rész: Horthy a történész szemével I.

27. rész: Horthy a történész szemével I.

2023.06.09 - 14:39
Kevés szélsőségesebben megítélt uralkodója van hazánknak az elmúlt 100-150 évből, mint Horthy Miklós. De mit mond a történettudomány? Mit mondhatunk ki a két világháború között kormányzó, a második nagy háborúba az országot belléptető Horthy Miklós tevékenységéről. Ebben a részben a BTK Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Horthy-kultuszt és időszakot hosszú évek óta kutató Turbucz Dávid siet a segítségünkre. A téma annyi kérdést tartogat, hogy két részben hallhatjátok, ez most az első fele!
Elolvasom
26. rész: Mit iszik és mit ivott a magyar?

26. rész: Mit iszik és mit ivott a magyar?

2023.06.02 - 15:36
Ezúttal Katona Csaba, a podcast segédszerkesztője kalauzol el minket az alkoholfogyasztási kultúránk történetének elmúlt 250-300 évébe. Természetesen nem futunk el az alkoholizmus kérdése elől sem, és emellett kiderül végre, hogy most akkor sörös vagy boros nemzet vagyunk, illetve, hogy miért van pechünk és hogyan kerül a csizma az asztalra!
Elolvasom
25. rész: A vasfüggöny (és ami mögötte volt)

25. rész: A vasfüggöny (és ami mögötte volt)

2023.05.26 - 17:42
Egyszerre volt szimbolikus és fizikai határ a keleti blokk szélén a Vasfüggöny. Persze, így is sokan átszöktek, de sokan meg is haltak, miközben megpróbáltak átkelni rajta. Milyen verziói voltak? Hogyan emigráltak annyian 56-ban? Mikor őrizték legszigorúbban a határt? Ezekre a kérdésekre Gecsényi Lajos levéltáros-történész segít válaszokat találni!
Elolvasom
24. rész: Lengyel-Magyar, két jóbarát (?)

24. rész: Lengyel-Magyar, két jóbarát (?)

2023.05.19 - 17:34
Sokan ismerik a versikét: Lengyel-Magyar, két jóbarát, együtt harcol, s issza borát! De honnan jön a barátságunk a lengyel néppel? És tart még? Vajon ez csak egy mondás a történelem ködéből, vagy a 48-as forradalom után is van benne tartalom? Mitrovits Miklóssal, a BTK Történettudomány Intézetének munkatársával ebben a részben végigvesszük az elmúlt 250 év közös történeteit!
Elolvasom
23. rész: Nemzeti Nagyjaink Akcióban! - A Reformkor

23. rész: Nemzeti Nagyjaink Akcióban! - A Reformkor

2023.05.12 - 14:24
Ha visszanézünk a magyar történelemben, kevés olyan, mindenki által egyaránt ünnepelt időszak van, mint a Reformkor. A 19 század első felében ugyanis olyan megújulási törekvések ütötték fel a fejüket a magyar arisztokrácia és politika világában, amelyek több szempontból szinte példátlanok Európában. De mitől reformkor a reformkor? Mik a nagy eredményei és mi az, ami csak később, vagy egyáltalán nem teljesült? Szechenyi és Kosshuth képviselték szinte az egész országot arisztokrataként? Ezekre a kérdésekre az ELTE-BTK történész-oktatója, Fónagy Zoltán segít választ találni!
Elolvasom
22. rész: Cselédek vagy rabszolgák?

22. rész: Cselédek vagy rabszolgák?

2023.05.05 - 16:20
A cselédség intézménye több, mint 1000 éven át velünk volt, és elméletileg egy jó 60-80 éve megszűnt. Vajon van-e még ma is nyoma a társadalmunkban? Mi volt egy cseléd igazi feladata és ki állt cselédnek? Miben különbözött egy angol cseléd élete egy magyarétól? Milyen hasznot húzhattak a cselédek a munkájukból és hogyan használták ki őket? Ezen kérdésekre segít választ keresni ebben az epizódban a témát már több éve kutató történész, Trádler Henrietta!
Elolvasom
21. rész: Ha a Vatikán machinál

21. rész: Ha a Vatikán machinál

2023.04.28 - 20:15
A pápai állam összeomlása óta a Vatikán diplomáciai eszközökön keresztül próbálja elérni céljait. Az egyik ilyen eszköz a pápalátogatás, de ott vannak még a nyilatkozatok és egyezmények is. Hogyan egyezett ki a pápaság Mussolinivel? Hogy verte át Hitlert? Tényleg egyik félnek sem segített a Vatikán a második világháború alatt? Ezekre a kérdésekre a BTK Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese, Fejérdy András segít választ találni!
Elolvasom
20. rész: Amire senki nem akar emlékezni - A Tanácsköztársaság

20. rész: Amire senki nem akar emlékezni - A Tanácsköztársaság

2023.04.21 - 15:20
Történelmünkben mindössze pár hónap jutott az első kommunista kísérletnek, amelyet 1919-ből Tanácsköztársaság néven ismerünk. Az emlékezetpolitika az elmúlt száz évben diszkréten szemet huny a proletárdiktatúra eme rövid szakasza felett, vagy épp démonizálja azt. De milyen volt valójában Kun Béla renszere? Voltak-e pozitívumai? Mennyire volt kegyetlen a Vörös Terror és miért halt el ilyen gyorsan és csendesen a Tanácsköztársaság? A válaszokat Csunderlik Péter történésszel kutatjuk fel!
Elolvasom
19. rész: Hihetetlen Történelem

19. rész: Hihetetlen Történelem

2023.04.14 - 16:26
Három ember, három tőlük látszólag független sztori, egy pár sorsfordító mozzanat vagy épp őrült ötlet és egy kérdés: miért fontos nekünk a történelem? A vendégek a Hihetetlen Történelem Podcast házigazdái, Bujk-Földesi Tünde és Bujk András. Ők is, és Rédai Gábor is hoz egy történetet, amin keresztül elmondják, miért szeretnek kalandozni a mögöttünk hagyott időkben!
Elolvasom
18. rész: Nagy Magyar Uralkodók - III. Béla

18. rész: Nagy Magyar Uralkodók - III. Béla

2023.04.07 - 14:12
Folytatódik a nagy magyar uralkodókat megismerő és osztályzó sorozat, ezúttal a BTK Történettudományi Intézetének XII. századdal foglalkozó munkatársa, Bácsatyai Dániel segít felfedezni ennek a forráshiányos időszaknak az - Európa szerte - egyik legnagyobb uralkodóját!
Elolvasom
17. rész: A magyar konyha története

17. rész: A magyar konyha története

2023.03.31 - 14:59
Paksa Rudolf gasztrotörténesz ebben az adásban garantáltan több meghökkentő információt csepegtet el, mint azt valaha is el tudnánk képzelni a magyar konyha történelméről. Hogyan ettek marhát a honfoglalók? Ettünk-e csigát? Honnan a nagy halászléverseny? Milyen régi a töltöttkáposzta? Milyen volt a sztyeppei barbecue? Ehhez csak jó étvágyat és sokkoló érdekességekben gazdag időtöltést kívánhatunk!
Elolvasom
16. rész: Hőseink mészárszéke - Szigetvár ostroma

16. rész: Hőseink mészárszéke - Szigetvár ostroma

2023.03.24 - 18:36
Szigetvár 1566-ban elesett. Nem ez volt az egyetlen erődünk, amely nem tudott a töröknek ellenállni az hódoltság első 100 évében, mégis Zrínyi Miklós és katonái kirohanását számtalan művészeti alkotás és a közös emlékezet is megőrizte. Mi késztette erre Zrínyit? Miért volt fontos Szigetvár bevétele a törököknek? Milyen politikai játszmák zajlottak a korban magyar, illetve török oldalon? Történelmünk egyik leghíresebb hősi vereségét és a kor viszonyait a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársával, Varga Szabolccsal fedezzük fel újra.
Elolvasom
15. rész: A szabadságharc hősei és hibái

15. rész: A szabadságharc hősei és hibái

2023.03.17 - 14:59
Ebben a részben a szabadságharcra koncentrálunk, amelyről sokkal kevesebbet hallunk március 15 körül, mint a békésen végbenő forradalomról. Vajon milyen nemzetközi erők kényszerítették ki a harcot? Jó döntéseket hozott-e a magyar kormány? Minek köszönhető a hősies tavaszi hadjárat? Nyerhettünk volna, ha nem jönnek az oroszok? Ezekre a kérdésekre a Magyar Történelmi Társulat elnöke, Hermann Róbert segít választ találni!
Elolvasom
14: rész: Milyen volt a Vad Nyugat?

14: rész: Milyen volt a Vad Nyugat?

2023.03.10 - 17:44
Ebben a részben megnézzük, mi igaz a vadnyugati hősök, hírhedt rablók, aranykeresők és rajtaütő indiánok legendáiból. A podcast vendége a Rubicon Intézet főigazgatója, Hahner Péter, aki könyvet is írt a témában!
Elolvasom
13. rész: A tévézés története Magyarországon

13. rész: A tévézés története Magyarországon

2023.02.24 - 16:00
A televízióadás csak 1957-ben indult kishazánkban, de a 70-es, 80-as évekre már az egyik domináns elfoglaltságunk lett. Vajon mennyire voltunk lemaradva a nyugati világtól ebben a tekintetben? Hogyan bővült először a műsorpaletta, majd a csatornaválaszték? Mit okozott a rendszerváltás és a kereskedelmi TV megjelenése? Ezekre a kérdésekre Valuch Tibor kultúrtörténész segít nekünk választ keresni!
Elolvasom
A rendszerváltók kommunista Hőse

A rendszerváltók kommunista Hőse

2023.02.17 - 16:47
Ebben az epizódban arra a kérdésre próbálunk meg választ találni, hogy a hithű kommunista Nagy Imre hogyan válhatott a rendszerváltók egyik ikonikus hősévé, és miért bírt olyan nagy jelentőséggel az újratemetése. A vendég Rainer M. János, aki valószínűleg a világ legnagyobb Nagy Imre szakértője, és az egykori miniszterelnök monográfiájának szerzője.
Elolvasom
Elkerülhetetlen volt a II. Világháború?

Elkerülhetetlen volt a II. Világháború?

2023.02.10 - 15:31
Ezúttal a Pécsi Egyetem tanárával, Hornyák Árpáddal mélyedünk el a két világháború közötti hatalmi játszákba. Hogyan sodródtak át kisebb és nagyobb országok egyik oldalról a másikra? Mennyire hoztak tarthatatlan állapotokat az egyoldalú békediktátumok? Ki kivel akart szövetkezni, és végül hova sodródott? Ezt az epizódot külön ajánljuk az érettségire készülőknek is, mert velősen foglalja össze az időszak politikai dinamikáját és összefoglaló képet ad arról, hogy jutunk el a második nagy háborúig.
Elolvasom
Botrányok, viták a történelemkutatásban

Botrányok, viták a történelemkutatásban

2023.02.03 - 17:28
Milyen botrányok, nyilvános viták borzolták a történész-szakma és a történelmet szerető nagyközönség kedélyeit az elmúlt években? Lehet, a celebek álviszályai még akaratlanul is előbb eljutnak a fülünkbe, mint ezek a néhol fontos és szakmai, néhol pedig btorányos és szakmaiatlan intrikák. Ismét a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa, Katona Csaba volt a podcast vendége, és mesélt is pár vitás kérdésről az elmúlt évekből.
Elolvasom
Nicolae Ceausescu, a román terrortitkár

Nicolae Ceausescu, a román terrortitkár

2023.01.27 - 17:42
A firenzei egyetem docense, Stefano Bottoni segít ebben az adásban feltárni a Ceausescu-korszakot, amelynek az eleje még egy népszerű kommunista vezért, a vége pedig egy őrületbe hajló diktátort tár elénk, és fontos hozzátenni, hogy a romániai magyarok különösen megérezték ezt az átmenetet.
Elolvasom
Jézus, mint történelmi személy

Jézus, mint történelmi személy

2023.01.20 - 16:23
Jézus alakját és tanításait még az is ismeri, aki nem keresztény. Azonban az elmúlt 20 évben többen megkérdőjelezték, hogy egyáltalán köztünk járt-e. Ebben az adásban Nagy Gergely református teológussal sorra vesszük, mi mondatja azt a történészekkel, hogy Jézus történelmi személy volt!
Elolvasom
Nagy Magyar Uralkodók - Mátyás király II. rész

Nagy Magyar Uralkodók - Mátyás király II. rész

2023.01.13 - 15:41
Folytatjuk Mátyás király kibeszélését, ám ebben az epizódban már nem csak azon van a hangsúly, hogy megismerkedjünk vele, hanem Horváth Richárddal le is osztályozzuk a teljesítményét.
Elolvasom
Nagy Magyar Uralkodók - Mátyás király

Nagy Magyar Uralkodók - Mátyás király

2023.01.06 - 16:10
Egy új sorozat keretében vizsgáljuk meg a nagy magyar uralkodók teljesítményét, elsőként Mátyás Királyt ismerjük meg. Segítségünkre lesz Horváth Richárd, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történetudományi Intézetének tudományos főmunkatársa!
Elolvasom
Szabadság? Egyenlőség? Testvériség?

Szabadság? Egyenlőség? Testvériség?

2022.12.30 - 15:49
A nagy francia forradalom három jelszava máig belégett a nyugati társadalom gondolkozásába. Vajon mit jelentettek akkor ezek a szavak? Mit sikerült akkor és azóta megvalósítani belőlük. Rédai Gábor vendége a Rubicon Intézet Főigazgatója, és a téma avatott szakértője, Dr. Hahner Péter.
Elolvasom
A századfordulós polgári társadalom prűdsége és kétszínűsége

A századfordulós polgári társadalom prűdsége és kétszínűsége

2022.12.23 - 15:12
A viktoriánis erkölcs természetesnek tekintette a bordélyházakat, közben a nem ott dolgozó nőket teljes önmegtartóztatásra kényszerítette. De hogy maradhatott ez a kétszínűség jelen az életbünkben még bőven túl a viktoriánus koron is? Válaszolt-e erre a szexuális forradalom. A podcast segédszerkesztőjével, Katona Csabával beszéljük át ezeket a kérdéseket!
Elolvasom
10 népirtás oka és következménye Puzsér Róberttel II.

10 népirtás oka és következménye Puzsér Róberttel II.

2022.12.16 - 16:43
Puzsér Róberttel folytatjuk a megkezdett beszélgetésünket a népirtásokról, az előző rész 4 színetere után most még 6 másikat is kibeszélve, köztük a felfoghatatlan kambodzsai őrületet.
Elolvasom
10 Népirtás oka és következménye Puzsér Róberttel I.

10 Népirtás oka és következménye Puzsér Róberttel I.

2022.12.09 - 16:05
A második adásban egy kemény és megrendítő téma, a népirtások kerülnek elő. Gábor vendége a történész, kritikus, publicista és író Puzsér Róbert. Ebben a részben négy genocícium miértjét és tragédiáját nézzük át, a következő részben pedig jön a folytatás.
Elolvasom
Mitől vagyunk magyarok?

Mitől vagyunk magyarok?

2022.12.02 - 15:39
Érdekes és néha már elvakult viták mentek a közbeszédben az elmúlt 30 év során arról, hogy honnan jött a magyar nép, kikkel vagyunk rokonok, és ez mit jelent az identitásunkban. Mit lehet erről biztosan tudni? És mikortól valljuk magunkat magyarnak? Mi tesz nemzetté minket? Erről beszélget Gábor az MTA Történettudányi Kutató Intézetének tudományos főmunkatársával, Sudár Balázzsal.
Elolvasom

Indul az ITT ÉS AKKOR podcast!

2022.11.25 - 23:13
Történelemről, az idők nagy kalandoraival és Rédai Gáborral.
Elolvasom

Műsorvezető

Rédai Gábor rádiós és televíziós műsorvezetőként, rapperként és a Rapcity Keleten-Nyugaton podcast egyik házigazdájaként is szólt már a magyar emberekhez, 2022 decemberétől pedig a Betone Studio Itt és Akkor podcastjében történelmi kérdésekről beszélget szakértő vendégeivel.

Támogatás