BETONE BUSINESS

A Betone Studio üzleti, gazdasági műsorainak közös csatornája.

Most játszott: Leépítés kíméletlenül és emberségesen

Iratkozz fel!

Original

Leépítés kíméletlenül és emberségesen

A műsor első részében két nagyon különböző nemzetközi példát mutatunk be. A Francé Telecom kétezres évek elején lebonyolított privatizációja miatt nagyjából húszezer emberrel kellett csökkenteni a dolgozói létszámot, amit példátlan kegyetlenséggel hajtott végre a vezetés. Az utóbbi néhány évben derült ki, hogy több tucat öngyilkosság hozható közvetlen összefüggésbe az elbocsátási hullámmal, ami miatt a korábbi vezetés több tagját letöltendő börtönbüntetésre ítélték el. 

De nemcsak így lehet leépíteni. A koronavírus miatt kialakuló gazdasági válság első körben a turizmust nullázta le, az egyik legjelentősebb károsult pedig az Airbnb nemzetközi szállásfoglalást kínáló szolgáltatás volt, ahonnan a dolgozók negyedét kellett elküldeni. Brian Chesky ügyvezető mindezt megpróbálta jól csinálni, speciális segítséget kidolgozva azoknak, akiknek a megélhetését veszélyeztette a lépés. 

A két nemzetközi példa mellett részletesebben beszélgetünk a leépítésekről, a jó és rossz megoldási utakról. Juhos Andrea 15 éve foglalkozik szervezet- és vezetőfejlesztéssel, nemzetközi tapasztalattal. Amerikai ösztöndíjáról hazatérve elhatározta, hogy a magyar piacon elsőként specializálódik a vállalati változásokra, azon belül az elbocsátások megreformálására is.

A műsor ÚJÍTÓK blokkjában egy étterem túlélési stratégiáját mutatjuk be. A Babka Újlipótváros emblematikus étterme. A helyiek törzsvendégként járnak a Közel-keleti konyha által inspirált házias ételeket kínáló bisztróba. Ahogy a teljes vendéglátóipart, a Babkát is érzékenyen érintette a koronavírus. Bemutatjuk, hogyan válaszoltak a kihívásokra ők. 

Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

Iratkozz fel!