Hírek

Bojár Gábor sikeres és gazdag akart lenni. Az is lett 

2024.10.08.


Background
share close

Élhetne a világon bárhol, de Magyarországot választotta. Már a nyolcvanas években nemzetközi hírű informatikai vállalkozó lett, de magát elsősorban üzletemberek tartja. A sikerhez szerinte a legjobb szakembereket kell megtalálni és megadni nekik a legfontosabbat, a motivációt. 

Már az első találkozójuk alkalmával kivívta Steve Jobs megkülönböztető figyelmét, aki annyira hitt Gábor fejlesztésében, hogy átadta neki a cége legfejlettebb számítógépeit, hogy dolgozzon azokon. Eztán a Grafisoft szoftvereit felvette az Apple nemzetközi disztribúciós hálózatába. A többi már történelem. Bojár Gábor, a Grafisoft cég megalkotója azon nagyon kevesek egyike volt, akit a szocializmus idején a vasfüggöny sem tudott megállítani és berobbant a világpiacra a nyolcvanas évek elején. Nobel-díjas tudós akart lenni, végül igen sikeres üzletemberré vált. De ne rohanjunk ennyire előre.

Gábor ArchiCAD nevű épülettervező szoftverét közel 100 országban, sok százezren használják Szlovákiától Malaysiáig. De mit tudott ő, amit a kortársai nem? Erről faggatta Winkler Nóra az Álmok álmodói podcastben, amelyben olyan magyarokat mutatunk be, akikre az egész világon büszkék lehetünk.

A beszélgetés első perceiben kiderül, hogy Gábor korán, 1979-ben cégalapításon törte a fejét. Egy olyan céget akart építeni, amelyben a munkatársai tehetségesebbek nála.

Azt mondta, hogy a háromdimenziós építészeti modellező szoftvere volt a kulcs, és az, hogy ahogy ők csinálták úgy más nem csinálta Európában. A beszélgetésben azt is elmeséli, hogy az mi is volt pontosan.

“A sok pályázati pénz nagyon sokat árt a vállalkozásoknak, mert minél hamarabb tanulnak meg a vevők pénzéből élni, annál hamarabb lesz jó termékük.”

Állhatatossága vezette a külföldi piacokra. 1984-es hannoveri világkiállításon ismerkedett meg az Apple alapítójával, Steve Jobs-szal. A világhírű tech-guru érdeklődését azonnal felkeltette, hogy kis teljesítményű asztali számítógépeken oldottak meg olyan feladatokat, amelyeket Nyugaton a legkorszerűbb technikával, óriásgépeken végeztek. Itt kezdődött a közös munka.

Többek között Jobs támogatásának is köszönhető, hogy 1989-ben a Graphisoft a keleti blokkból egyedülálló módon már a kaliforniai Szilícium-völgyben nyithatott irodát – majd sorban szinte mindenhol szerte a világon.

“Az a jó üzletember, aki sok mindenhez picit ért. Semmihez se nagyon. Ha egy vezető nagyon ért egy területhez, az még árt is, mert akkor azzal fog többet foglalkozni. És a területtel foglalkozó beosztottjai, nem lesznek motiválva. Akkor ők minek vannak?“

Meggyőződése, hogy a sikeres vállalkozás titka a megfelelő tehetségek összegyűjtése. Az ország versenyképessége megőrzésének titkát pedig magas szintű oktatás fenntartásában látja. Azt mondja, hogy a tehetségtől nem tartani kell, hanem kihozni belőle a maximumot.

A beszélgetésben még ezekre a kérdésre ad választ Bojár Gábor: 

  • Miért döntött úgy, hogy Magyarországon marad? 
  • Mitől akkora teljesítmény a Graphisoft a világban/világnak? 
  • Miért nem a fizikusi pályát választotta? 
  • Mi a legfőbb feladata egy induló cégnek? 
  • Milyen embernek tartja magát?
Rate it
Előző bejegyzés