Álmok Álmodói

Az Álmok Álmodói podcastban olyan magyar embereket mutatunk be, akik világmegváltó ötleteik révén képesek voltak hatni az emberiség életére.
Most játszott:

Iratkozz fel!

Original
Barényi Béla, a magyar zseni, aki forradalmasította az autóipart (12)

Barényi Béla, a magyar zseni, aki forradalmasította az autóipart (12)

2023.06.21 - 02:00
Zsenialitása Thomas Edisonét is felülmúlta, nagyvonalúsága példaértékű, s noha nem túlzás azt állítani, hogy naponta milliók életét teszi biztonságosabbá, Magyarországon mégis csupán nagyon kevesek ismerik a nevét. Barényi Béla viszont a nemzetközi autós berkekben nagyon is népszerű, munkássága pedig az egész világon alapmű.
Elolvasom
A fizikus, aki fénnyel gyógyítja a betegeket (12)

A fizikus, aki fénnyel gyógyítja a betegeket (12)

2023.06.14 - 02:00
Fenyő Márta szegény családban nőtt fel, mégsem gazdagságra vágyott. Beteg embereken akart segíteni. A világhírnevet a polarizált fényterápia kifejlesztésével szerzett. Kezdetben persze sokan kinevették, de makacsul hitt a felfedezésében, mára pedig nemzetközi díjak sokasága fémjelzi, hogy igaza volt!
Elolvasom
Amit az ember nem tud elképzelni, azt megvalósítani sem lesz képes (12)

Amit az ember nem tud elképzelni, azt megvalósítani sem lesz képes (12)

2023.06.07 - 02:00
Egy külvárosi szegény család gyerekeként, Fehér Gyula gyerekként nagy dolgokról álmodott. Nyakába vette a lábát, és elindult szerencsét próbálni. Milliárdos akart lenni. Az is lett. Még 30 éves kora előtt, miután társaival eladta a Ustream-et.
Elolvasom
Miért verték agyon az anyák megmentőjét? (16)

Miért verték agyon az anyák megmentőjét? (16)

2023.05.31 - 02:00
Semmelweis Ignác nemcsak szülészorvosként, sebészként is kiváló tevékenységet folytatott, hazánkban elsőként végzett petefészek-műtétet és császármetszést is. Ma már büszkén viseli nevét az orvosi egyetemünk és az ország egyik legelismertebb kórháza is, pedig a 19. században nemcsak a teljes orvosi szakma, de még a családja is elfordult tőle. Hogyan jött rá a világmegváltó felismerésére? Miért nem tudta meggyőzni a kortársait? Ebben az epizódban Semmelweis Ignácról beszélgetünk Gárdos Péterrel, aki könyvet írt a legnagyobb hazai orvosról.
Elolvasom
Képesek vagyunk megjósolni a jövőt! (12)

Képesek vagyunk megjósolni a jövőt! (12)

2023.05.24 - 02:00
Barabási Albert László hálózatkutató azt mondja, hogy mindannyian adatok vagyunk, de sokáig nem tudtuk ezeket mérni, és nem is figyeltünk így magunkat, pedig világmegváltó dolgok rejlenek bennünk.
Elolvasom
Én csak egy buta sebész vagyok, de Jézus vezeti a kezem (16)

Én csak egy buta sebész vagyok, de Jézus vezeti a kezem (16)

2023.05.17 - 02:00
Eredményeit senki sem vonja kétségbe, de a tudomány világában a vallásos hozzáállás nem annyira elfogadott téma. Márpedig Csókay András világhírű idegsebész életében a hit központi szereppel bír. Hogyan gondolkodik a sikerekről és a világról?
Elolvasom
Frei Zsolt -  Az univerzum működését kutatja (12)

Frei Zsolt - Az univerzum működését kutatja (12)

2023.05.10 - 02:00
Elsőként Einstein gondolkolkozott a gravitációs hullámokon.. Létezésüket pedig pontosan száz évvel később egy magyar kutatónak, Frei Zsoltnak és csapatának sikerült mérésekkel igazolni. Hogyan lett a tudatos fiatalból majdnem dzsúdózó olimpikon, és mit ad a sikerhez az asztalos mesterség és a gyaloglás?
Elolvasom
Besenyei Péter: Fejben rendben kell lenni! (12)

Besenyei Péter: Fejben rendben kell lenni! (12)

2023.05.03 - 03:00
Mindig úgy ült be a repülőgépbe, hogy tökéletesen tisztában volt azzal, hogy hol vannak a határai, hogy mire képes. Kortársaihoz képest sokszor többet tudott gyakorolni, mert neki sosem fájt a feje, sosem volt hányingere, így hihetetlen rutinra tett szert. Mindemellett hihetetlen makacs, kitartó, elszánt, higgadt és szerencsés férfi, aki igazából nem is szeret versenyezni. Besenyei Péter mesél arról, hogy milyen is az „Égvilágom”.
Elolvasom

Indul a világraszóló magyarok műsora

2023.04.27 - 22:31
Kik azok, akik képesek hatni az emberiség életére? És miért pont ők?
Elolvasom

Műsorvezető

Winkler Nóra: „Amióta az eszemet tudom, elsődlegesen történetek érdekelnek. Tévés, rádiós munkáimban, beszélgetésekben, aukciókon, múzeumi esteken, előadások során történetek között vagyok. Szeretem a beszédes részleteket, a gyerekkor jelentőségét, terveket, családi mintákat. Érdekel a tehetség mibenléte és sorsformáló ereje, az egyéni képességek és elszántság illetve a történelmi időszak és körülmények eredője. Amikor Román Balázs megkeresett az Álmok Álmodói podcast ötletével, szívesen gondolkodtam vele egy olyan sorozat tervén, ami nagy formátumú, kreatív, formabontó magyar gondolkodók életéről mesél. És egy fontos részlet! Nagypapám, Winkler Dezső, a hazai járműfejlesztés meghatározó alakja szintén szerepelt a Millenárisban nagy sikerrel futó Álmok Álmodói kiállításon, és – fantasztikus egybeesés, a stúdió, ahol a beszélgetések zajlanak pont abból a Városmajor utcai kertből nyílik, ahol nagypapám és vele a fél családom élt, és ahova rengeteg fontos, erős emlék köt.”

Támogatás