Kortárs felbeszélések

Kortárs magyar irodalom és hangoskönyv újratöltve. 27 történet, 27 elképzelt világ a Radnóti Színház színészei által felbeszélve. A podcast műsorvezetője Till Attila.
Most játszott: Tóth Krisztina: A nyak története

Iratkozz fel!

Brandcast

Tóth Krisztina: A nyak története

Nyáry Krisztián ajánlója

Megoldásra váró rejtélyeket kell detektív módjára felgöngyölíteni az olvasónak Tóth Krisztina Pixel című elbeszélésfüzérében. A szerző egymást váltogatva jelenteti meg prózai és lírai köteteit, a játékos gyerekkönyvektől a brutálisan őszinte felnőtt irodalomig. 

A Pixel önálló novellaként is olvasható fejezetekre tagolódik, a fényképszerűen kimerevített történetek pixelkockáiból egy különös csoportkép is kirajzolódik. A szereplők néha véletlenszerűen, néha jó okkal találkoznak egymással, szövevényes viszonyaik csak a könyv végigolvasása után válnak kitapinthatóvá. 

Mindegyik elbeszélés középpontjában egy emberi testrész és egy hozzá kapcsolódó tárgy áll. A nyak történetében például fontos szerepet kap egy selyemkendő, amellyel a főszereplő orvosnő egy házastársi hűtlenség nyomait kívánja eltüntetni. 

A novella mindössze néhány perc alatt játszódik egy áruházi próbafülkében, mégis 29 év, az asszony szerelmi életének teljes korábbi története is kibomlik ennyi idő alatt. Hogy lesz a gáláns szerelmi emlékből a női szorongás és a kelet-európai szégyen jelképe? Ennek felderítése már a nyomozásban résztvevő olvasó feladata. Annyi biztos, hogy nem minden ruha rejti el a meztelenséget.

Iratkozz fel!