Kortárs felbeszélések

Kortárs magyar irodalom és hangoskönyv újratöltve. 27 történet, 27 elképzelt világ a Radnóti Színház színészei által felbeszélve. A podcast műsorvezetője Till Attila.
Most játszott: Szaniszló Judit: Szánrajz

Iratkozz fel!

Brandcast

Szaniszló Judit: Szánrajz

Nyáry Krisztián ajánlója

Ki ne fülelt volna már a szomszéd ülésen zajló beszélgetésre a vonaton? Az ilyesmit úgyszólván lehetetlen elkerülni: meghallunk egy mondatfoszlányt, megvárjuk a választ, azzal vége – hiába tiltakozik a jólneveltségünk, már benne is vagyunk a történetben. 

Szaniszló Judit novellája is egy ilyen elcsípett beszélgetés leirata, legalábbis úgy tesz, mintha az lenne. Hiszen sosem tudjuk meg, utazott-e valójában a Sunrise nevű termék két multilevel-marketing ügynöke a vonaton, de ha elolvassuk a történetet, biztosak leszünk benne, hogy utazhattak volna. 

A szerző Zetor Leila néven már évek óta írta irodalmi igényességű blogbejegyzéseit, amikor – ezek sikere nyomán –felkérést kapott első novelláskötete, a Beenged megírására. A kinyomtatott szövegeket ugyanolyan erőteljes hang, jellegzetes humor, fanyar öniróna jellemzi, mint az online posztokat. 

Az írások többségében egy harmincas éveiben járó, független nő mesél mindennapjairól: párkapcsolatokról, gyerekkori emlékekről, kutyasétáltatásról vagy éppen egy vonatútról. Egy hosszú vasúti utazás mindig reménytelen. 

Ki ne álmodozna ilyenkor arról, hogy egyszer akkora bulit csinál majd, hogy fehér limuzinból fogja lehányni a körforgalmat?

 

Iratkozz fel!