BETONE ORIGINAL

2018-ban beleszerettünk a podcast médiatípusba, ezért létrehoztuk a BETONE-t és elkezdtünk műsorokat készíteni. Akkor és most is az a célunk, hogy a felszínes, pörgős médiazaj helyett (vagy mellett) minél többeknek adjunk jó minőségű, hasznos és értékes tartalmat. Olyan műsorokat hozunk létre, amik nem elveszik az idődet, hanem értékesebbé teszik. Ha szereted a minőségi műsorokat, érdekelnek a társadalmi kérdések, a pszichológia, a tudomány, az üzlet, ez a műsorfolyam tetszeni fog.

www.betone.hu

Most játszott: Milyen a jó gyerekkönyv?

Iratkozz fel!

Original

Milyen a jó gyerekkönyv?

A gyerekek olvasásra nevelése szempontjából két fontos korszak van: az egyik az egészen kicsi gyerekkor, a másik pedig a tíz év körüli időszak, ekkor ugyanis sokan nagyon megutálják az olvasást. A műsorban ezzel a két nagy korszakkal foglalkozunk és áttekintjük, mikor mi a jó szülői hozzáállás.

Az olvasásra szoktatást érdemes a gyerek születése után azonnal elkezdeni, de akár a terhesség során is hasznos lehet, ha felolvasunk a gyereknek, ahogy a zene esetében is érdemes minél előbb hozzászoktatni a gyereket a dallamokhoz - állítja Szekeres Nikoletta irodalmár, a Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke mikor arról kérdzetük, mik az első lépések az olvasás megszerettetése érdekében.

Ezek a korai tapasztalatok nem elsősorban a szövegek értelme, tartalma szempontjból lényegesek, sokkal inkább a szöveg dallama, hangzása jut el a csecsemőhöz, ami a beszédtanulást és a későbbiekben a beszédértést is segíti.

Engedjük-e a gyereknek, hogy telefonon, tableten nézzen meséket? Hogyan befolyásolja a könyvekhez való viszonyt, az olvasási szokások kialakulását a képernyőn fogyasztott tartalom? Tényleg káros az internetezés? Mi a baj a Bogyó és Babóca mesével? Melyek a hasznos mesekönyvek? Mit érdemes olvasni egy tíz év körüli gyereknek? Mit tehet a szülő, ha kamasz gyereke elfordul a könyvektől? Ezekre a kérdésekre mind válaszol a beszélgetés.

A műsor második felében Tokár Tamás, a Fókusz műsorvezetője, népszerű vlogger mesél kedvenc könyvéről. Tamás Fehér Klára: Lesz nekem egy szigetem című könyvét választotta, ami egy gyerekkönyv, és mint első olvasmány meghatározta Tamás könyvekhez való viszonyát.

Igazodva a műsor témájához Szabados Ági az utóbbi évek egyik kedvenc ijúsági regényét ajánlja a héten. Christelle Dabos: A tél jegyesei című könyve egy négyrészes sorozat része. A történet szerint a világ darabokra szakadt, és ezeken az úgynevezett földszilánkokon élnek az emberek. Főhősünk, Ophélie Animán lakik családjával, ahol a tárgyaknak lelkük van, és az ott élők, különös adottságaik révén kommunikálni is tudnak velük. “A tél jegyesei fantasy, és nem egy habos-babos lányregény, szokatlan karakterekkel, sok-sok ármánykodással, és baromi sok izgalommal. Egy olyan világról szóló mese, amit ha megismersz, a részévé válsz, és mindent tudni akarsz.” - fogalmazott Szabados Ági a könyvajánlójában.

A műsorban elhangzó könyvek:

Totth Benedek: Holtverseny

Jeff Kinney: Egy ​ropi naplója

Lakatos István: A ​majdnem halálos halálsugár

Fehér Klára: Lesz nekem egy szigetem

Christelle Dabos: A tél jegyesei

Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

Iratkozz fel!