BETONE ORIGINAL

2018-ban beleszerettünk a podcast médiatípusba, ezért létrehoztuk a BETONE-t és elkezdtünk műsorokat készíteni. Akkor és most is az a célunk, hogy a felszínes, pörgős médiazaj helyett (vagy mellett) minél többeknek adjunk jó minőségű, hasznos és értékes tartalmat. Olyan műsorokat hozunk létre, amik nem elveszik az idődet, hanem értékesebbé teszik. Ha szereted a minőségi műsorokat, érdekelnek a társadalmi kérdések, a pszichológia, a tudomány, az üzlet, ez a műsorfolyam tetszeni fog.

www.betone.hu

Most játszott: Instagramozzon egy író?

Iratkozz fel!

Original

Instagramozzon egy író?

Rupi Kaur még csak 28 éves, de jelenleg ő a legnépszerűbb élő költő a világon. Instagramját 3,7 tized millió ember követi, egy-egy felolvasására pillanatok alatt elfogynak a jegyek, első kötetéből, a Milk and Honey-ból pedig több mint 2.5 millió példányt adták már el és 77 hétig volt a The New York Times Bestseller listáján, ami szintén nem jellemző.

Népszerűségét azonban nem a kötetnek, hanem egy egyetemi projektnek köszönheti. A saját menstruációját megörökítette egy fotósorozatban, amit az Instagram eltávolított. Kaur nem hagyta magát, és a Facebookon, valamint a Tumblren idézett dühös kirohanást a „nőgyűlölet” ellen. A fotó végül visszakerült az oldalra, de előtte még világhírt szerzett neki, és ugrásszerűen megnövelte az Insta-követői számát. Kaur valóságos feminista ikon lett az interneten.

Mit hozhat egy írónak az aktív közösségi médiás kommunikáció? A Lapozz a 99-re! egy saját kutatást készített a Person Group kommunikációs ügynökséggel közösen, amelyben megvizsgáltunk néhány hazai és nemzetközi író közösségi aktivitását. Az alábbiakban a nemzetközi szerzőkről mutatunk be néhány adatot.

A legnépszerűbb szerzők FB-on (követőszám alapján):

Coelho - 29 millió

J.K. Rowling - 5,5 millió

Stephen King - 5,2 millió

Murakami - 1,2 millió

Danielle Steel - 1,1 millió

Anna Todd - 974 ezer

George R.R. Martin - 674 ezer

A többiek átlag kedvelőszáma 1400-300 ezer között van, jellemzően 100 ezer alatt.

A legnépszerűbb szerzők Instagramon (követőszám alapján):

Coelho - 1,9 millió

Stephen King - 1,2 millió

Anna Todd - 1 millió

Jojo Moyes - 127 ezer

Margaret Atwood - 75 ezer

Hazai helyzet

Meglepően, és a nemzetközi viszonylatokhoz képest arányaiban sok magyar szerzőnek van Youtube-csatornája, ami nagyon jó irány, hiszen a videós tartalmak egyre népszerűbbek, és a Youtube-felhasználók köre töretlenül növekszik, itthon is - ebben például jobbak, mint a külföldi szerzők.

A kutatásból látszik, hogy a magyar szerzők többségének inkább social media oldalai vannak, és kisebb arányban készítenek weboldalt - többeknél a FB oldal például már átvette a weboldal szerepét, ugyanakkor akiknek weboldala is van, ők láthatóan naprakészen tartják, így több platformot kezelnek egyidőben, ami igencsak jó digitális működés, ráadásul a külföldi példákkal összehasonlítva, sokkal aktuálisabbak az oldalaik, és nem érzi a látogató értelmetlennek, ha felkeresi őket, mert friss tartalmakkal találkoznak.

Az adás második vendége Winkler Róbert, a Totalcar.hu alapító főszerkesztője. Winkler Róbert rajong az orosz irodalomért, több könyvet is említett, de a leginkább Venyegyikt Jerofejev: Moszkva-Petuski című regénye hatott rá.

Szabados Ági ezen a héten egy romantikus, könnyed olvasmányt ajánl. Daniel Glattauer Gyógyír északi szélre című regénye egy e-mail regény, ami két fantasztikusan szellemes ember véletlen megismerkedésének, majd egymásba szeretésének történetét mutatja be. Végigasszisztálhatjuk olvasóként, hogy két ember hogyan tud beleszeretni egymásba pusztán a szavak útján. A betűk szerelmeseinek ajánjuk, mert a szöveg egy nyelvi csemege, a fordítás zseniális lett.

Az adásban elhangzó könyvek:

Ivan Alekszandrovics Goncsarov: Oblamov

Ivan Alekszandrovics Goncsarov: A ​Pallasz fregatt

Venyegyikt Jerofejev: Moszkva-Petuski

Jay Dobyns - Nils Johnson-Shelton: A ​pokol angyala

Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre

Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

Iratkozz fel!