BETONE ORIGINAL

2018-ban beleszerettünk a podcast médiatípusba, ezért létrehoztuk a BETONE-t és elkezdtünk műsorokat készíteni. Akkor és most is az a célunk, hogy a felszínes, pörgős médiazaj helyett (vagy mellett) minél többeknek adjunk jó minőségű, hasznos és értékes tartalmat. Olyan műsorokat hozunk létre, amik nem elveszik az idődet, hanem értékesebbé teszik. Ha szereted a minőségi műsorokat, érdekelnek a társadalmi kérdések, a pszichológia, a tudomány, az üzlet, ez a műsorfolyam tetszeni fog.

www.betone.hu

Most játszott: Amit Irvin D. Yalomról tudni kell

Iratkozz fel!

Original

Amit Irvin D. Yalomról tudni kell

Rengetegen nem hisznek a pszichoterápiában, vagy leginkább fogalmuk sincs, hogy mi történik egy ilyen helyzetben. Irvin D. Yalom pszichiáter professzor és író azért különleges, mert ő volt az első, aki egy olyan területre kalauzolta el az olvasóit, ami addig tabunak számított: a terápiás ülések világába.

Yalom hasznos olvasmány a laikus érdeklődőknek, de a pszichológusnak, pszichiáternek készülő tanulóknak és a szakmának is írt számos tankönyvet. A Lapozz a 99-re! aktuális adásában összefoglaljuk, miért különleges szerző Irvin Yalom. Vendégünk Tönkő Vera, aki a Yalom-könyveket kiadó Park irodalmi vezetője és nagy Yalom-rajongó.

A beszélgetésben Vera elmeséli, hogy Irvin Yalom hogyan lett orvos, pszichiáter, később pedig író, hogyan hatott magánélete erre a pályaválasztásra, mit köszönhet anyjának és mit feleségének. A beszélgetés végére összegyűjtjük azt is, melyek a legfontosabb Yalom-könyvek.

Az adás második vendége Winkler Nóra, aki Nicole Krauss: A ​szerelem története című könyvét mutatja be, mint élete egyik meghatározó könyvét. Fantasztikusan összetett, csupa érzelem, csupa nagy dolog, csupa fontos kapcsolat, elképesztő érzelmi összetettség van ebben a könyvben, állítja Winkler Nóra, aki azt is elárulja, mikor és hogyan szokott olvasni.

Ezen a héten Szabados Ági egyik kedvenc kortárs írónője, Tóth Krisztina Pixel című novelláskötetét ajánlja. Ági szerint elképesztően izgalmas, ahogy Tóth Krisztina csokorba szedte a novellákat, ugyanis minden történethez egy testrész tartozik. Azaz elolvashatjuk a fej, a szív, a kéz vagy éppen a köldök történetét is. A fejezetek önálló pixelkockákként működnek: önmagukban is egyedi színűek és izgalmasak, de ha észrevesszük közöttük a kapcsolatok összetett rendszerét, lenyűgöző történetté állnak össze.

Az adásban elhangzó könyvek:

Irvin D. Yalom: A ​Schopenhauer-terápia

Irvin D. Yalom: Amikor ​Nietzsche sírt

Irvin D. Yalom: Szemben ​a nappal

Irvin D. Yalom A ​terápia ajándéka

Nicole Krauss: A ​szerelem története

Tóth Krisztina: Pixel

Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

Iratkozz fel!