BETONE ORIGINAL

2018-ban beleszerettünk a podcast médiatípusba, ezért létrehoztuk a BETONE-t és elkezdtünk műsorokat készíteni. Akkor és most is az a célunk, hogy a felszínes, pörgős médiazaj helyett (vagy mellett) minél többeknek adjunk jó minőségű, hasznos és értékes tartalmat. Olyan műsorokat hozunk létre, amik nem elveszik az idődet, hanem értékesebbé teszik. Ha szereted a minőségi műsorokat, érdekelnek a társadalmi kérdések, a pszichológia, a tudomány, az üzlet, ez a műsorfolyam tetszeni fog.

www.betone.hu

Most játszott: 20 éves a Harry Potter magyar kiadása

Iratkozz fel!

Original

20 éves a Harry Potter magyar kiadása

Húsz éve, két évvel az angol kiadás után, 1999 novemberében jelent meg Magyarországon a Harry Potter első része. Néhány évvel később a világ és a magyar fiatalok többsége már imádta a várzslós sorozatot, sőt nem túlzás azt állítani, együtt nőttek fel Harryékkel és az egész varázslóvilággal.

Olyan közös történet ez, ami összehoz ismeretleneket is. Hiszen ha azt mondjuk 9 és háromnegyedik vágány vagy Roxfort, vagy Voldemort - senkinek sem kell elmagyarázni, miről beszélünk.

A könyvsorozat akkora hatással volt a kultúrára, hogy a New York Times a Harry Potter miatt változtatta meg mértékadó bestseller listáját, és készített külön gyerekkönyves listát.

Ráadásul mindent megváltoztatott ez a sorozat, amit addig a gyerekek olvasási szokásairól gondoltunk, hiszen milliók kezdték el újra könyvet olvasni csak a Harry Potter miatt.

Húsz évvel ezelőtt az Animus kiadó vezetői hittek a Harry Potterben, így megvásárolták a magyar jogokat. Balázs Istvánnak és feleségének Gábor Anikónak köszönhetjük, hogy itthon is követhettük a sorozatot. Az adásban Balázs Istvánnal beszélgetünk arról, hogyan akadtak rá a könyvre, miért döntöttek úgy kiadják, hogyan kerestek és találtak fordítót és hogyan alakította át az életüket a varázslóvilág meghonosítása?

Az adás második vendége Viczián Ottó, aki élete meghatározó olvasmányának Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember című könyvét választotta. A színművész nemcsak erről a regényről, hanem Gárdonyi Gézáról is mesél.

Az adás végén Szabados Ági kivételesen saját könyvét, a Van már időd olvasni című olvasónaplót mutatja be. A könyv azoknak készült, akik annyira szeretik és tisztelik a könyveiket, hogy hajlandók rászánni arra is az időt, hogy tudatosan vezessék olvasámányélményeiket egy naplóban, de azoknak is érdekes, akik motivációra szorulnak, mert még mindig úgy érzik, nincs idejük olvasni.

A műsorban elhangzó könyvek:

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a bölcsek köve

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Titkok Kamrája

J. K. Rowling: Harry ​Potter és az azkabani fogoly

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Tűz Serlege

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Főnix Rendje

J. K. Rowling: Harry ​Potter és a Félvér Herceg

J. K. Rowling Harry ​Potter és a Halál ereklyéi

J. K. Rowling · John Tiffany · Jack Thorne Harry ​Potter és az elátkozott gyermek

Yuval Noah Harari Sapiens

Gárdonyi Géza: A ​láthatatlan ember

Gárdonyi Géza: Egri ​csillagok

Szabados Ágnes: Van ​már időd olvasni?

 

Learn more about your ad choices. Visit megaphone.fm/adchoices

Iratkozz fel!